A dinnye szedéséhez néhány
támpont: Nem azt mondom, hogy
mindet cédulázd fel, de a legpontosabb az
lenne, ha ezt tennéd. A virágzástól a 30-35, napra
biztosan leszedhető, de vedd figyelembe, a görögdinnye
nem utóérő! Akkor érett a görög, ha: A világos részét megko-
pogtatva kongó hangot ad. A terméshez legközelebbi kacs elhal,
és a száron lévő finom szőrök a terméstől 3 cm-nyire eltűnnek. Kézbe
fogva, és kés nyelével kocogtatva megremeg. A talajjal érintkező ré-
sze zöldes fehérből halvány sárgává válik (a nálunk hagyományos
fajtáknál!) Ha a héjat nehezen lehet körömmel megkarcolni, és a hajtás
fajtáknál!) Ha a héjat nehezen lehet körömmel megkarcolni, és a hajtás
felőli rész "kitelik" (rendkívül nagy jártasság kell hozzá, ezt csak a
dinnyések tudják megszerezni). Az érett termésen púderszerű bevonat
jelenik meg, ami hamvasabbá teszi, a tapintását pedig durvábbá.
Hajnalban az éretten vastagabb a harmat. A görögdinnyét mégis
legjobb délután betakarítani. Hajnalban jelöljük ki az érettet, majd
délután a szárát vágjuk le, de ne tépjük! A tépéstől az érett
dinnye harsanva megreped, és cseszhetjük. A sárgánál érést
jelző, ha a szárnál puhul. Ha megszagolva kellemes
gyümölcs-, olykor ananászillatot érzünk, segítheti
még a pontos időzítést. A sárgadinnyé-
ről jó tudni még, hogy utóérő.
Papi
*és még ez is: info a cuccos.comról.... :D
Utolsó kommentek